İş Yeri Açmak Nasıl İş Yeri Açılır?

Muhakkak ki yeni bir iş yerinin açılması ülke ekonomisi açısından olumlu katkı sağlayan bir faktördür. Bazı durumlarda kurulan firmalar ve açılan iş yerleri ilk beş yıl içinde başarısızlığa uğramaktadır. Bunun en büyük sebebi iş yeri açmadan önce yapılması gereken planlamalar noktasında eksiklikler olmasıdır. Fakat dikkatlice hazırladığınız bir iş planı ile kurduğunuz iş yeriniz başarılı ve karlı bir hal alabilir.

Başarılı Bir İşyeri Açmak İçin Hangi Yollar İzlenmelidir?

1-İş yeri açmak için öncelikle nasıl bir iş yapmak istediğinize karar vermelisiniz. Doğru zamanda doğru mekânda doğru fikirlerle yola çıkarsanız merdivenin ilk basamağını başarıyla çıkmış olacaksınız. Örneğin açmak istediğiniz işin müşterileri kitlesini doğru belirleyip müşterilerin kolayca ulaşabileceği, yaya trafiğinin ve ulaşımın kolay olduğu yerlerde iş yeri açmanız sizin için faydalı olacaktır.

2-Henüz fikir aşamasında olan düşüncelerinizi faaliyete geçirmek için en gerekli şey sermayedir. Sermaye işyeri açmanız için gerekli maddi imkânlar demektir. Sermayeniz ilk etapta işyerinizin varsa kirasını, içini döşemek için eşya gibi ihtiyaçlarınızı karşılamaya yetecek miktarda olmalıdır. Öncesinde birikmiş bir sermayeniz yoksa devlet bankaları ve özel bankaların verdiği kredilerden faydalanabilirsiniz. Eğer ailenizde, eş ve dostunuzda size yardım edecek kadar yeterli sermaye yoksa devletin verdiği karşı ödemesiz faizsiz hibelerden de faydalanabilirsiniz.

3-Sermaye işini ayarladıysanız işyerinizi dizayn etmeye başlayabilirsiniz. Açacağınız işyerinin formatına uygun bir şekilde kendi zevkinize uygun değişiklikler yapabileceğiniz gibi bir iç mimar ile anlaşıp tasarım konusunda ondan yardım alabilirsiniz.

4-İş yeri açmak için vergi dairesine dilekçe verip işe başlama formu alarak işyerini siz açacaksanız imzanızı atmalısınız. Eğer işlerinizi tuttuğunuz bir muhasebeci ayarlıyorsa muhasebeci tarafından imza atılmalıdır. Bu form eki aşağıdaki maddelerden oluşmaktadır.

iş yeri

Noter imzalı imza sirküleri

Onaylı nüfus cüzdanı veya nüfus cüzdanı sureti

Nüfus cüzdanının fotokopisi vergi dairesindeki müdür yardımcısı, şey ya da görevlendirilmiş bir memur tarafından aslıyla karşılaştırılıp ‘’aslının aynıdır’’ diye tasdik edilmelidir.

Vergi levhası almak için muhtarlıktan ikametgâh ilmühaberi alınarak iş yeriniz kira ise kira kontratı, eğer sizin ise tabu fotokopisi gibi belgeleri yoklama memuruna vermelisiniz. Yoklama memuru belgeleri inceledikten sonra vergi levhanızı alabilirsiniz.

5-Yazar kasa alıp onu vergi dairesinde onaylatmalısınız.

6-işyeri açtığınız yerdeki belediyeye dilekçeyle başvuru yapmalısınız. Dilekçeyle birlikte 2 adet vesikalık fotoğraf, vergi levhası kopyası, nüfus cüzdanı fotokopisi, ticaret sicil kaydı fotokopisi gibi belgeleri de yanınızda götürmelisiniz. Ayrıca belediyeden sizden Bağkur’lu olmanız ve Ticaret ve Esnaf odasına üye olduğunuzda dair belgeler de istenecektir. O belgeleri de yanınızda götürmelisiniz.

7-Bütün bu işlemlerden sonra sırada belediye görevlilerinin işyerinize gelip inceleme yapmaları gerekecektir. Bu incelemeler işyerinizin ve reklam panonuzun kaç metre kare olduğu gibi ölçümler yapılır. Bu işlemlerden sonra işyeri açma ruhsatı alabilmek için size bir gün verilir. Ruhsatınıza kavuştuktan sonra artık belediye ile ilgili bir işiniz kalmamış olacak

8-Son olarak ruhsatınızı aldıktan sonra yapmanız gereken şey ihtiyacınız varsa işçi ilanında bulunmak olacaktır. İş yeri açma aşamasını sorunsuz bir şekilde geçtiyseniz bundan sonra yapacaklarınız tamamen sizin çalışma azminize kalmış bir durumdur.

One Response

  1. hülya bahar

Reply